Domů
» Zprávy
»
Státní zaměstnanec od listopadu 2026: kdo jím je podle nového zákona? (5. 11. 2026)
Státní zaměstnanec od listopadu 2026: kdo jím je podle nového zákona? (5. 11. 2026)
Ověřeno 5. listopadu 2026 v 16:02, Praha, středoevropský čas (SEČ, UTC+01:00; 15:02 UTC).
Od 1. listopadu 2026 se v Česku změnila právní úprava státních zaměstnanců. Nový zákon č. 195/2026 Sb. nahradil zákon č. 234/2014 Sb. o státní službě. Státní zaměstnanec je nyní v zásadě zaměstnancem České republiky v pracovním poměru, který je zařazen ve správním úřadu a vykonává zákonem vymezené činnosti ve veřejném zájmu. Samotná práce pro stát, obec nebo organizaci placenou z veřejných peněz z člověka státního zaměstnance v tomto právním smyslu nedělá.
Nová úprava platí od 1. listopadu 2026: zákon č. 195/2026 Sb. vychází z pracovního poměru se zvláštními pravidly.
Rozhoduje zaměstnavatel, zařazení a náplň práce: nestačí, že mzda nebo plat pochází z veřejného rozpočtu.
Úředníci obcí a krajů se řídí zejména zákonem č. 312/2002 Sb.; učitelé, zdravotníci a pracovníci veřejných organizací nemají automaticky status státního zaměstnance.
Policisté a další příslušníci bezpečnostních sborů mají zvláštní služební režim, odlišný od nového režimu státních zaměstnanců.
Ilustrační pohled do kanceláře veřejné správy; fotografie nepředstavuje konkrétní úřad ani jeho zaměstnance.
Co se od 1. listopadu 2026 změnilo pro státní zaměstnance?
Nejdůležitější změnou je přechod od dosavadního služebního poměru podle zákona o státní službě k pracovnímu poměru podle zákoníku práce s odchylkami stanovenými novým zákonem. Nový předpis byl vyhlášen 22. října 2026 a nabyl účinnosti 1. listopadu 2026. Starší vysvětlení, podle nichž musí být každý státní zaměstnanec v tomto okruhu v samostatném služebním poměru, proto již neodpovídají nové obecné úpravě.
Pro dosavadní zaměstnance zákon obsahuje přechodná ustanovení. U zaměstnanců zařazených na služebních místech se dosavadní služební poměr zpravidla změnil ze zákona na pracovní poměr, přičemž délka sjednané doby určité zůstává zachována. Neznamená to však, že úplně všechny individuální situace mají totožné řešení: přechodná ustanovení upravují také výjimky, například některá organizační zařazení. Konkrétní případ je třeba posoudit podle ustanovení nového zákona a personálních dokumentů.
Kdo je státní zaměstnanec podle zákona č. 195/2026 Sb.?
Podle § 3 nového zákona musí být splněny tři základní podmínky: pracovní poměr k České republice, zařazení ve správním úřadu ve smyslu zákona a výkon alespoň jedné z činností uvedených v § 7. Správním úřadem je pro tyto účely ministerstvo nebo jiný úřad, který je zákonem výslovně označen jako správní úřad nebo orgán státní správy; zákon současně některé instituce z tohoto vymezení vyjímá.
Typickou náplní může být příprava právních předpisů, provádění správních úkonů a kontrol, příprava dotační politiky, veřejné zakázky, audit, vybraná rozpočtová agenda či řízení dalších činností vyjmenovaných zákonem. Není tedy podstatné pouze to, zda člověk sedí v budově ministerstva nebo má v názvu pracovní pozice slovo „úředník“.
Kdo může být zaměstnán přímo na ministerstvu, a přesto do definice nespadat?
Nový zákon výslovně vyjímá například náměstky členů vlády, členy kabinetů a některé poradce. Mimo definici mohou být i pracovníci, jejichž náplň nespadá do zákonem určených činností. Rozhodovat se má podle skutečného zaměstnavatele, pracovního zařazení, činnosti a případné zákonné výjimky, nikoli pouze podle názvu organizace. Podrobnosti stanoví § 2, § 3 a § 7 zákona o státních zaměstnancích.
Jaký je rozdíl mezi státním zaměstnancem a úředníkem obce nebo kraje?
Úředník územního samosprávného celku je zaměstnancem obce nebo kraje, který je zařazen do příslušného úřadu a podílí se na správních činnostech. Pro tuto skupinu je zásadní zákon č. 312/2002 Sb., zatímco pro zákonem vymezené zaměstnance ministerstev a dalších státních správních úřadů nový zákon č. 195/2026 Sb.
Na městském nebo krajském úřadu mohou úředníci vykonávat také přenesenou působnost, tedy úkoly státní správy svěřené samosprávě. Ani tak se jejich zaměstnavatelem automaticky nestává Česká republika: zůstávají zaměstnanci dané obce nebo kraje. Zvlášť je třeba odlišovat pracovníky samosprávy, kteří vykonávají pouze pomocné, servisní nebo manuální práce a nejsou úředníky podle zákona č. 312/2002 Sb.
Patří mezi státní zaměstnance učitel, lékař, policista nebo pracovník státního podniku?
V běžné řeči se všichni mohou řadit do široce chápaného veřejného sektoru, z právního hlediska však nejde o jednu kategorii. Přehled ukazuje typické situace, nikoli rozhodnutí o každé konkrétní pracovní pozici.
Pracovník nebo místo
Typický právní režim
Co je důležité ověřit
Zaměstnanec ministerstva připravující správní rozhodnutí
Zákon č. 195/2026 Sb. spolu se zákoníkem práce
Jeho zařazení a činnost podle § 7, případné výjimky
Úředník obecního nebo krajského úřadu
Zákon č. 312/2002 Sb. a zákoník práce
Zda vykonává správní činnosti pro obec či kraj
Učitel veřejné školy
Zpravidla pracovněprávní režim a zvláštní školské předpisy
Kdo školu zřídil, kdo je zaměstnavatelem a jaká je pracovní pozice
Lékař veřejné nemocnice
Zpravidla pracovněprávní režim příslušného zaměstnavatele
Právní forma nemocnice a pracovněprávní dokumenty
Policista v bezpečnostním sboru
Zvláštní služební poměr podle zákona č. 361/2003 Sb.
Zda jde o příslušníka sboru, nebo civilního zaměstnance
Zaměstnanec státního podniku
Zpravidla pracovní poměr podle zákoníku práce
Že zaměstnavatelem je podnik, nikoli automaticky správní úřad
U příslušníků Policie ČR a dalších bezpečnostních sborů právní postavení samostatně upravuje zákon č. 361/2003 Sb.. Z uvedeného důvodu nelze služby policistů nebo profesních vojáků směšovat s novým režimem běžných státních zaměstnanců v ministerstvech. Zároveň je rozdíl mezi příslušníkem sboru a civilním pracovníkem stejné instituce.
Jak se liší nábor, plat a pracovní povinnosti?
Jak probíhá výběrové řízení na místo státního zaměstnance?
Podle nového zákona se pracovní místo státního zaměstnance zpravidla obsazuje na základě výběrového řízení, pokud právní předpis nestanoví jinak. Oznámení se zveřejňuje na úřední desce správního úřadu a má obsahovat mimo jiné druh práce, platovou třídu, pracovní podmínky, požadavky, předpokládaný nástup a lhůtu k přihlášení. Zákon stanoví, že tato lhůta nesmí být kratší než sedm dnů. Konkrétní nabídku je třeba číst včetně příloh a ověřit případné změny lhůt přímo na stránkách úřadu.
Mají všichni pracovníci veřejného sektoru stejné platy?
Ne. Ve veřejném sektoru se mohou používat platové tarify, osobní příplatky a další složky odměňování; právní forma zaměstnavatele může navíc rozhodovat o tom, zda se poskytuje plat, nebo mzda. § 109 zákoníku práce vymezuje, kteří zaměstnavatelé poskytují plat. Výše částky záleží na konkrétní pozici, zařazení, praxi a příslušných předpisech. Nelze proto ze samotného označení „státní zaměstnanec“ nebo „pracovník veřejného sektoru“ vyvodit univerzální výši příjmu.
Co se může lišit v odpovědnosti a omezeních?
U zaměstnanců správních úřadů je důležitá například povinnost jednat nestranně, dodržovat pravidla zákonnosti a vyhýbat se střetu zájmů; konkrétní rozsah povinností stanoví jejich právní režim a pracovní zařazení. Úředníci obcí a krajů mají rovněž zvláštní povinnosti, včetně některých pravidel pro vedlejší výdělečnou činnost. Z toho však neplyne, že všechna omezení všech skupin veřejného sektoru jsou stejná.
Jak zjistit, do které skupiny patří konkrétní pracovní místo?
Pro praktické rozlišení pomůže krátký postup. Zkontrolujte 1. kdo je uveden jako zaměstnavatel v pracovní smlouvě nebo jiném dokumentu, 2. zda jde o správní úřad ve smyslu zákona č. 195/2026 Sb., 3. zda náplň práce odpovídá § 7 tohoto zákona a 4. zda se neuplatní výslovná zákonná výjimka. U obce či kraje pak posuzujte definici úředníka podle § 2 zákona č. 312/2002 Sb.; u bezpečnostních sborů také zvláštní služební úpravu.
Jste-li již zaměstnáni a řešíte přechod od 1. listopadu 2026, vyžádejte si u personálního útvaru informaci, jak se na vaše místo promítla přechodná ustanovení zákona. Nová úprava přechod u mnoha zaměstnanců provádí přímo ze zákona, ale individuální otázky, například nepřítomnost ve službě či organizační změny, mohou vyžadovat samostatné posouzení.
Jaký bude další dopad nové úpravy?
Ověřeným faktem je účinnost nového zákona od 1. listopadu 2026 a jeho nové vymezení státního zaměstnance. Možným dopadem je změna personálních postupů a organizace výběrových řízení v dotčených správních úřadech; konkrétní rozsah a rychlost těchto změn nelze bez údajů jednotlivých úřadů tvrdit jako hotovou skutečnost. Zájemci o práci by měli sledovat přímo úřední desky a pozorně číst pracovní podmínky. Současní zaměstnanci by měli ověřit informace vydané svým zaměstnavatelem, nikoli se spoléhat na obecné návody založené na předchozím zákoně.
FAQ: nejčastější otázky
Je každý zaměstnanec placený státem státním zaměstnancem?
Ne. Zákon č. 195/2026 Sb. vyžaduje konkrétního zaměstnavatele, zařazení ve správním úřadu a výkon stanovených činností. Financování z veřejného rozpočtu samo o sobě nestačí.
Je úředník obecního úřadu státním zaměstnancem?
Obvykle ne ve smyslu zákona č. 195/2026 Sb. Je zaměstnancem příslušné obce a jeho postavení se typicky řídí zákonem č. 312/2002 Sb., i když vykonává státní správu v přenesené působnosti.
Platí od listopadu 2026 pro státní zaměstnance služební poměr?
U pracovníků spadajících pod nový zákon č. 195/2026 Sb. jde nově o pracovní poměr se zvláštními pravidly. Služební poměr však nadále existuje v jiných oblastech, například u příslušníků bezpečnostních sborů.